Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Endüstri Ürünleri Tasarımı Programı 2023-2024 Akademik Yılı’nda ilk defa öğrenci almaya başlamıştır. Bölümümüzün eğitim dili Türkçe olup, eğitim süresi 2 yıldır. Bölümümüz, günümüzün teknoloji ve dijitalleşme alanlarında yaşanan gelişmelere adapte olmuş ''Endüstri Ürünleri Tasarımcıları '' yetiştirmeyi hedef alan bir ön lisans bölümüdür.
Endüstri Ürünleri Tasarımı Programı, endüstride bilhassa seri üretilmesi planlanan, şahsi ya da kurumsal ürünleri; işlevsellik, ergonomi ve maliyet gibi koşulları göz önünde bulundurarak tasarlayabilen, ürünlerin üretim metot ve süreçlerini planlayabilen kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümün mezunları; yeni ürün tasarlama ya da var olan ürünlerin geliştirilmesi süreçlerinde farklı disiplinlerle koordineli çalışarak, problemlere çözümler üretebilir ve bu sürecin başarıyla yürütülmesini sağlayabilirler.
Endüstri Ürünleri Tasarımcıları, ürün tasarımlarında sanat ve mühendisliği birleştirir. Endüstriyel tasarımcılar bir ürün için stil ve işlev oluştururken kullanıcı deneyimine odaklanır. Ürün, sistem, servis ve deneyim tasarımcısı olarak tanımlanan endüstriyel tasarımcılar oyuncaktan mücevhere, mobilyadan dayanıklı ev aletlerine, endüstriyel ekipmanlardan motorlu taşıtlara kadar geniş bir yelpazede çalışma imkanı bulabilirler. Küreselleşen dünyada rekabetin artmasıyla; üretilen ürünlerin hem işlev hem de estetik açıdan rakiplerine kıyasla belirgin avantajlara sahip olması her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Ürünlerin istenen özelliklere sahip olup rakiplerinin önüne geçebilmesi için ise endüstriyel tasarım konusunda uzmanlaşmış bireylerin piyasa içerisinde aktif olarak görev alması kaçınılmaz bir hale gelmiştir.
Bölümümüz, sanayi ve ilgili sektörlerde görev alabilecek, üretilen ürünleri kullanıcı, üretici ve pazar beklentileri ile toplumsal ve çevresel değerleri gözeterek tasarlayan, yaratıcı, girişimci, yenilikçi, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabetçi endüstri ürünleri tasarımcıları yetiştirir. Teorinin uygulama ile desteklendiği bölüm derslerinde, ergonomi, malzeme, üretim yöntemleri, teknik ve üç boyutlu çizim gibi dersler, nitelikli akademik kadro ve profesyonel tasarımcılarla etkileşim içinde gerçekleştirilir. Bu sayede ürün tasarım sürecine ait araştırma, stratejik hedef belirleme, özgün konsept geliştirme, yeni teknoloji ve üretim süreçlerine hâkim olma gibi beceriler geliştirilmektedir.
Meslek Yüksekokulumuzun içerisinde yer aldığı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ülkemizin en gelişmiş sanayi havzalarından biridir. Programda nitelikli iş gücü ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarına uygun işletmelerde iş yeri uygulama eğitimi almaktadır.Bu işletmelerde, tam zamanlı olarak çalışma imkânı da bulabilecek olan öğrenciler, edindikleri pratik bilgi ve tecrübe ile teorik bilgilerini harmanlayarak mezuniyetlerinde iş hayatlarına belli bir tecrübe seviyesinde başlayacaklardır.